utorak, 21. listopada 2014.

Fritule

Fritule

Brze jednostavne mirisljave i mekane ukusne fritule koje deca obozavaju a i
mi odrasli ih volimo. Svima uspe. temperatura ulja je 180 stupnjeva. Ako ipak
nemate termometar kada ulje pocinje menjati boju od tamne zute u
smedjkastu, ulje ima pravu temperaturu. Duzina pecenja fritula i
temperatura ulja ce te najbolje regulirati probnim pecenjem. Fritula mora
biti zlatne i do sredine skroz pecena. Pecene fritule izvadimo na kuhinjski
papir da se upije suvisna masnoca, i jos dok su tople uvaljati ih u mesavinu
secera, mleveni oraha, uvaljati u secer ili ih samo posut secrom u prahu.

Sastojci

3 jaja
170 ml mleka
80 gr secera
vrecica vanilije secera ( 10 gr )
vrecica praska za pecivo ( 10 gr )
60 gr maslaca ( rastopiti )
30 ml ruma
350 gr glatkoga brasna 
ulje za prziti fritule

Za posut. 150 gr secera
1 zlicica cimeta
ili : secer u prahu
ili: Orahe, bademe, lesnike ( mlevene)


Priprema

1. Odvojiti zutnjake od bjelanaka.
2. Zutnjake sa 2/3 secera i vanil secera izmiksamo u glatku sjajnu kremu.
3. U smesu zutnjaka umutimo rastopljeni maslac i miksamo tolko dugo dok se maslac
potpuno ne poveze sa zutnjacima. Kada se u kremi vise ne vide grudice maslaca dodamo
mleko i rum, pa umutimo u sjajnu kremu.
4. U smesu za fritule dodamo prosejano brasno i prasak za pecivo, pa kuhacom umutimo
glatko testo.
5. U testo za fritule mozete staviti i naribane kisele jabuke i grozdjice. Ja volim prazne.
6. bjelanke izmiksamo i kada se zapene dodamo ostatak secera, te sve istucemo u cvrst
sneg.
7. U testo za fritule na kraju dodamo sneg i polako umesamo da testo ostane zracno.
Ostavimo 10 min da miruje, za to vreme zagrejemo ulje na 180 stupnjeva. Ako nemate
termometar kada ulje pocinje menjati boju od tamne zute u smedjkastu, ulje ima pravu
temperaturu.
8. Fritule mozete oblikovati sa dve zlice ili da testo za fritule stavite u vrecicu za kreme te
istiskujete zeljnu kolicinu kreme koju zatim odrezete nozem, tako da odrezani komadi
padaju u ulje.
9. Fritule stalno mesajte dok se prze, time doprinosite da se fritule ravnomerno peku i
ostanu okrugle. Duzina pecenja fritula i temperatura ulja ce te najbolje regulirati
probnim pecenjem fritula mora biti zlatne i do sredine skroz pecena.
10.Pecene fritule izvaditi resetkastom zlicom i staviti na papirnate obruse da se ocede od
viska masnoce.
11.Jos dok su tople uvaljamo ih u mesavinu secera i cimeta.
12.Umesto 150 gr secera za posipanje fritula mozete uzeti i mlevene orahe, lesnike,
bademe. Deo secara zamenite jednom kolicinom mlevenih oraha, badema, lesnika.
Pomesajte secer, mlevene orahe/bademe/lesnike i cimet.
13.Voliteli klasicne fritule tople uvaljajte u obican secer ili ih samo pospite secerom u
prahu.




0 komentari:

Objavi komentar