utorak, 21. listopada 2014.

Ajvar


Ovo je ajvar na brzi i lakši nacin,od paprika koje pecem, a ne gulim,a to se
niti vidi, niti osjeti!!!!Jer guljenje paprika zapravo oduzima najvise
vremena! Jos nesto:ovakvom metodom dobije se mnogo vise ajvara.



Sastojci:

- 7 kg paprika roga
- 7,5 kg patlidžana
- 2 kg bundeve

Dodaci:

- 3/4 l ulja
- šaka peršuna
- glavica bijelog luka
- 4 kašike so
- 6 kašika secer
- 3-4 kašike eksencija
- 8-10 kom ljuta papricica

Priprema:

1. Paprike oprati i ocistiti od sjemena.poredati u pleh i peci na 200-220 stepeni tek da
omeksaju. Samljeti na mašinu za meso i kratko ih izmiksati štapnim mikserom. (Sliku
pecenih paprika dodala sam,tek toliko da se vidi koliko treba da se paprika pece,a ne
solim ih kao na slici jer se ova slika odnosi za recept pecene paprike za zimu).

2. Patlidžan takodje ispeci u rerni,oguliti i samljeti na mašini za meso.

3. Bundevu ocistiti od kore,sjemena i mekanog središnjeg dijela,izezati na komadice i
kratko obariti.Ja bih je ispekla u rerni,ali nisam stigla...iduci put. Usitniti štapnim
mikserom.

4. Da mi nije bila vatra i smederevac "na ruku",ja bih ga kao Anka ili MALALILI pekla u
rerni...ovako,u velikoj serpi za samo sat i po skuhala sam ga na platni perfektno...u
narednih pola sata i povezala... U toku kuhanja dodavala sam ulje povremeno,pred
kraj bijeli luk,persun,papricicu,,,a zacine sve malo po malo ...dok nisam dotjerala, do
meni savrsenog ukusa...sto i vama preporucujem...so,secer,kiselinu,ljutu
papricicu...sve po vasim culima... Znaci...pakovanje:vruc ajvar u vruce,zagrijane tegle
sipati,redati ih u rernu i kratko zapeci,tek da se uhvati korica,preliti vrelim uljem i
povezati.Sloziti u dekicu i ostaviti da se dobro ohladi.

0 komentari:

Objavi komentar