Originalni italijanski recept za tiramisu.Po meni nema
ko ga ne može napraviti, lakše ne moze biti.
Sastojci(10 osoba)
- 150 gr šećer
- 8 jaja
- 400 gr piškote
- 650 gr maškarpone
- 500 ml kafa
- pp gorki kakao
Priprema
1. Razdvojite bjelanca od žumanjaka i počnite da mutite žumanjce. Dodajte šećer u
žumanjke i mutite dosta dugo dok ne dobijete lijepu pjenastu masu.
2. Umutite takođe pjenasto bjelanke i dodavajte ih polako u izmješane žumanjke,šećer i
maškarpone. Morate biti oprezni i dodavajte polako bjelanke. Morate da ovo radite sa
kašikom a ne mikserom jer će vam tako masa ostati pjenasta a ne tečna.
3. Zasladite kafu po želji i počnite da namačete piškote. Dovoljno je da piškote samo
brzo spustite u kafu jer vam tako neće upiti previse kafe i neće biti mekane. Ako
ostavite duže piškote u kafi odmah će da upiju previše i tiramisu će vam biti previše
voden. Poredajte u tepsiju piškote.
4. Lagano prekrijte prvi red piškota sa polovinom fila i lijepo poravnajte.
5. Ponovite postupak još jednom. Ja uvjek dodajem aromu ruma u kafu iako se to
razlikuje od originalnog recepta jer mi onda ima prelijep ukus. Od vas sada zavisi da li
volite rum ili ne.
6. Kada ste dodali zadnji sloj fila lagano pospite sa gorkim kakaom. Ostavite tiramisu u
firžideru preko noći.
Posluživanje
Poluživanje je kritično jer je nemoguće zaustaviti se na jednoj porciji... Mislim da nisam
jedina :)
0 komentari:
Objavi komentar