Bela ledena torta
Socne, mekane kore od belanaca i bele cokolade, reski fil od džema od kajsija
zamirisan amarettom i ledena bela mlecna krema, gusta poput kreme za
krempite. Iako se cela torta cini laganom, dosta je sita i teško se može pojesti
dva parceta zaredom.
Sastojci
12 osobe
Bela mlecna krema
1/2 l mleka
6 kašika šecera
2 kašicice vanilin šecera
100 g belog krem namaza (linolada milk,eurokrem)
70 g gustina
2 dl tecne slatke pavlake
Kore
4 belanca
4 kašike šecera
2 kašicice vanilin šecera
4 pune kašike brašna oštrog
1 kašicica praška za pecivo
50 g otopljene bele cokolade
2 pune kašike milerama
Fil od džema od kajsija
400 g (1 tegla) džema od kajsija*
50 ml vode
2 kašike cedenog limuna
1 kašika likera gorkog badema (ne mora)
2 kašike gustina
50 ml tecne slatke pavlake
Priprema
Bela mlecna krema1. U 400 ml mleka dodati šecer, vanilin šecer, beli krem namaz i staviti da se
zagreje do kljucanja uz povremeno mešanje.
2. U 100 ml hladnog mleka dodati gustin i dobro izmešati žicom da ne bude grudvica.
3. Skinuti sa vatre kljucalo mleko i sipati u tankom mlazu razmuceni gustin uz neprestano
mešanje. Vratiti na vatru i kuvati oko 5 minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje
da se smesa zgusne. Bice jako gusta i teška za mešanje.
4. Skinuti sa vatre. Uroniti u posudu sa hladnom vodom i neprestano mešati da se
prohladi (ili ako je zima prekriti celofanom i ostaviti na prozoru :D). Prekriti površinu
celofanom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Bice potrebno najmanje pola
sata.
5. Dok se hladi praviti kore i fil od kajsija. Tek kad ste to dvoje završili, dovršiti belu
kremu.
6. Kad se mlecna smesa ohladila, razmutiti je mikserom i uz neprekidno mucenje
postepeno dodavati hladnu tecnu slatku pavlaku. Mutiti najmanje 5 minuta da se sve
dobro sjedini.
Kore
1. Ukljuciti rernu na 180 stepeni. Dno kalupa precnika 20 cm obložiti pek papirom.
Koristila sam silikonsku formu. Na dno sam postavila pek papir. Nije bilo potrebe da se
namasti ni papir ni strane kalupa.
2. Otopiti belu cokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pecnici. Belancima dodati šecer i
umutiti mikserom u šne. Dodati vanilin šecer, prosejano brašno, prosejan prašak za
pecivo. Mikserom mutiti da se dobije ujednacena masa. Dodati otopljenu cokoladu i
umutiti mikserom . Dodati mileram i umutiti mikserom.
3. Smesu izliti u kalup. Peci na 180 stepeni oko 20 minuta (proveriti cackalicom, kora ce
biti mekana, vazdušasta, sjajana, blago rumena, a nece ostajati tragovi testa na
cackalici). Ako se predugo pece bice suva. Ja je pecem tacno 18 minuta - bez
ventilatora.
4. Kada je pecena, izvaditi je iz rerne, ostaviti par minuta da se prohladi, dok ivice ne
pocnu da se odvajaju od strana kalupa. Proci nožem ili špatulom izmedu kore i obruca
kalupa, ukloniti obruc.
5. Izvaditi koru iz kalupa, prevrnuti na tacnu i odmah ukloniti pek papir.
6. Još toplu preseci koncem po visini da se dobiju dve približno jednake kore.
7. Obe kore premazati pomocu cetkice kiselom pavlakom ili mileramom (kao kad
premazujete kiflice) i prekriti vlažnom krpom.
Fil od džema od kajsija
1. Džem istresti u šerpicu, dodati sok od limuna i zagrevati do kljucanja uz mešanje.
Gustin razmutiti sa vodom da ne bude grudvica.
2. Skinuti sa vatre ugrejani džem i sipati u tankom mlazu razmuceni gustin uz neprestano
mešanje. Vratiti na vatru i kuvati oko 5 minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje
da se smesa zgusne.
3. Skinuti sa vatre i u vrelo umešati tecnu slatku pavlaku. Odmah slagati tortu.
Slaganje torte
1. Oko prve kore postaviti obruc za torte. Pecenjem se kora skupi, pa ce ostati oko pola
centimetra prostora izmedu kore i obruca. Ako imate obruc sa pokretnim stranama,
postavite ga tako da ostavite prostor izmedu obruca i kore.
2. Premazati koru sa polovinom fila od kajsija (6 kašika). Voditi racuna da fil prekrije koru
a ne upadne u prostor izmedu kore i obruca.
3. Kašikom nanositi polovinu bele kreme, tako da se prvo popuni prostor izmedu kore i
obruca, pa tek onda premazati preko fila od kajsija. Ako je fil od kajsija vruc, sacekati
5 minuta da se prohladi i stegne.
4. Postaviti drugu koru i lagano pritisnuti dlanom da se krema pod njom poravna.
5. Ponoviti postupak sa filom od kajsija i belom kremom.
6. Ako želite šare kao na ovoj torti, odmah po nanošenju bele kreme, pre hladenja u
frižideru, zacešljati tortu (postupak u ovom receptu).
7. Ostaviti preko noci u frižideru.
8. Tankim, dugackim nožem proci izmedu torte i obruca. Ukloniti obruc i ukrasiti tortu.
Dekoracija
1. Bocne strane su ukrašene narendanom i nastruganom belom cokoladom. Kada se
cokolada narenda i nastruže, mora se prohladiti oko minut u frižideru, da ocvrsne kako
se ne bi strugotine zalepile jedna za drugu. Strugotine ne nanositi rukom na tortu
(otopice se) vec pomocu ohladene špatule.
2. Na sredini torte je korpica od otopljene bele cokolade. Korpica je napunjena džemom od kajsija. Na džem je stavljena minijaturna
puslica, a latice su od listica badema.
0 komentari:
Objavi komentar