Pita od bundeve (Pumpkin pie)
Vrlo jednostavan još i k tome originalan americki recept za ovu poznatu
neodoljivu pitu, pravi biser jeseni
Sastojci
250g brašna
125g maslaca
1 žlicica soli
1 žlica vinskog octa
mlake vode po potrebi (cca 1 dcl)
1 - 2 šalice pirea od bundeve (cca 400 g)
3 jaja
100 g šecera (poželjno smedi)
1 žlicica cimeta
1/4 žlicice muškatnog orašcica
1/4 žlicice mljevenog dumbira
250 ml slatkog vrhnja
1/2 žlicice soli
Priprema
1. Tijesto: U velikoj posudi pomiješati brašno i sol. Narezati maslac na komadice i dodati
smjesi. Dobro prstima umijesiti maslac, tako da smjesa poprimi izgled krušnih mrvica. U
posebnoj posudici pomiješati jaje, vinski ocat i vodu. Zatim to dodati smjesi od brašna
i mijesiti dok ne dobijemo jednolicno tijesto. Staviti da odleži barem pola sata u
zamrzivacu ili sat vremena u frižideru (zamotano u prijanjajucoj foliji). U frižideru
takvo tijesto može stajati do 3 dana, a smrznuto do 3 mjeseca.
2. PIta: 1. Zagrijati precnicu na 220 C
2. U velikoj zdjeli, izmiješati jaja. Dodati pire od bundeve, šecer, sol, cimet, dumbir i
muškatni orašcic. Zatim umiješati slatko vrhnje, i miješati dok se ne dobije jednolicna
smjesa. Uliti dobivenu smjesu u pripremljenu okruglu posudu za pecenje pita, na tijesto
koje smo prvotno u nju metnuli.
3. Peci 15ak minuta, zatim smanjiti temperaturu na 175 stupnjeva i nastaviti peci još
30-40min, ili dok sredina pite ne bude cvrsta
3. ***Izrada pirea od bundeve: Ocistiti hokaido, butternut ili turkinju, narezati na kriške te
staviti peci na cca 30min u pecnicu. Potom napraviti pire od tih pecenih kriški. Pire se
može napraviti i kuhanjem bundeve, ali pecenjem je ukusniji i sadrži manje vode.
Posluživanje
Poslužiti uz šlag.
0 komentari:
Objavi komentar