četvrtak, 30. listopada 2014.

Kolac za proždrljive susjede

Kolac za proždrljive susjede

Ovaj recept je jako popularan i puno isprobavan od stotinama clanova sa
Slovenske stranice Kulinarika.net od gde sam ga preuzela. A zašto ima takav
naziv hahaha...i ja sam se nasmejala prvi put kad sam ga procitala.To je
zato..kad ispecete ovaj kolac...dodu vam susjedi i pojedu ga cjelog( zato što
je jako dobar) i ništa vama ne ostane.I vi ostanete tužni i gladni i bez
kolaca.Zato treba uvjek da pravite duplu mjeru za da budu i vaši ukucani i
susjedi zadovoljni. Obicno clanice kažu da im ništa ne ostane za susjede...jer
ga oni smažu pre nego što susjedi navale na vrata.





Sastojci


Tjesto:
3 veca jaja
6 žlica šecera
8 žlica ulja
8 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Krema:
3 jaja
7 žlica šecera
500 gr. pasiranog svježeg sira
2 dcl. kiselo vrhnje
1 vrecica prašak za puding od vanile
1 kesica vanilin šecer

Preljev:
250 gr. zamrznutog šumskog voca,jagoda,malina,borovnica
2-3 žlice šecera
1 žlica vode


Priprema

1. Ukljucite pecnicu na 200 stepeni, tepsiju namažite uljem i obložite papirom za pecenje
i okolo na stranicama modela i prilepite ga da se zaljepi na stranice.
2. Prvo umutimo bjelanca, dodamo šecer, zatim žumanca, dodamo ulje i brašno sa
praškom za pecivo.Izmješamo i izlijemo u pravokutnu tepsiju znatno manju od pecnice
ili u tortni model br.26. Ako je veca tepsija onda kolac ce biti nizak.
3. Zatim odmah spremajte kremu, umutite bjelanca sa šecerom pjenasto, dodajte
žumanca,ispasirani svježi sir,vanilin šecer,prašak za puding i kiselo vrhnje.Sve ljepo
izmješamo da ne ostanu grudvice i izlijemo preko smjese za tjesto u modelu za
tortu.Rasporedimo žlicom kremu i pecemo 30-35 minuta na 200 stepeni. Posebno cu
naglasiti da se zajedno peku i tjesto i krema.
4. Pri pecenju ce smjesa za tjesto proviriti kroz kremu i napravit ce brda i doline i tako ce
kolac biti zanimljiviji. Kad se kolac ohladi, možete ga jesti samo tako sa prah šecerom
odozgo.
5. A ako želite sa preljevom onda u šerpu stavite zamrznuto voce,šecer i žlicu vode i
kuhajte dok se voce ne odmrzne i da se šecer rastopi.Prelijte kod služenja preko
komada kolaca.

0 komentari:

Objavi komentar