Pletenica sa ružom
Dekorativno i lipo...naravno ideju san pokupila na netu...a recept po svom
Sastojci
300 g glatkog brašna
70 g maslaca
70 g masti
2 žlice ulja
1 jaje
3 žlice šecera (1 žlicicu odvojite zakvas)
1 žlica meda
1 dcl mlijeka
malo soli
1/2 kocke kvasa
NADJEV
200 g oraha
1 dcl vrelog mlijeka
3 žlice šecera
1 žlica meda
naribana kora limuna
1/2 žlicice cimeta
1 žlica ruma
Priprema
1. U zdjelicu sa izmrvljenim svježim kvascem ulijemo 0,5 dcl mlakog mlijeka, dodamo
žlicicu šecera, izmiješamo sastojke te ostavimo na toplom mjestu da se diže 15-ak
minuta.
2. U prosijano brašno dodati jaje, maslac i mast(sobne temperature), sol, ostatak šecera,
naribanu koricu limuna i dignuti kvasac. Uz dolijevanje ostatka mlakog mlijeka
umijesite glatko mekano tijesto i ostavite ga na toplom mjestu da se
3. Dok se tijesto diže pripremite nadjev. Samljevene orahe prelite vrelim mlijekom i
dodajte sve ostale sastojke.
4. Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i premažite nadjevom, zarolajte i
odrežate krajeve cca 4-5 cm. Rolat presjecite po sredini da dobijete dvi trake, upletite
ih ka pletenice, a na pocetak i kraj stavite krajeve(ružice)
5. Prebacite pletenicu u kalup za kruh koji ste obložoli papirom za pecenje.
6. Ostavite još bar 30 min na toplom da se diže. Pecnicu zagrijte na 180° i pecite
pletenicu 40-ak min dok ne dobije zlatno smedu boju, te je ostavite da se ohladi. Zatim
uživajte, osim šta je dekorativna fina je i za papanje
0 komentari:
Objavi komentar